mandag 26. oktober 2009

Tja

Hva skal man si til dette?Skal kommentere denne ved en senere anledning...Takk til Halvard som gjorde meg oppmerksom på den.

tirsdag 20. oktober 2009

Norsk på yrkesfag revisited

Læreplanen og kompetansemålene til 56-timers kurset på yrkesfag i Vg1 er ikke tilpasset kundene eller virkeligheten, men tvert i mot en slags sinnelagsetisk, sosialdemokratisk ide om at bilmekanikeren skal kunne sitere Ibsen, mens han skifter bremser trallende på en gammel slått.

Dette kurset som går over to år er i mine øyne helt ubrukelig om man ikke tøyer og bøyer litt i læreplanen. Er det så vanskelig å godta at alle ikke er interessert i litteratur og film annet enn som tidtrøyte?

Mange av guttene som jeg møter i faget er desillusjonerte og mangler selvtillit og ferdigheter. De er brutt ned av systemet over lang tid. Endelig har de kommet seg over på noe praktisk, og så møter de på det samme mølet nok en gang. Endog presentert av allmennfaglærere som slett ikke har noe kontakt med verkstedshumoren, sjargongen eller virkeligheten. Det vet jeg, for jeg er en av dem.

Heldigvis finnes det meget oppegående yrkesfagslærere som det går an å samarbeide med. Det må man gjøre så mye som mulig, helt til noen tar til vettet og skriver noen kompetansemål som gir mening for gutta boys som bare vil jobbe.

I år er jeg inne i en klasse og hjelper til en smule. Vi har alliert oss med en VG2-klasse i bilskadelakk som skal evaluere 5 VG1-elever i en jobbintervju-situasjon. Vi har jobbet med jobbsøknader. Elevene leverer anonymt, og de fem beste blir plukket ut til intervju. Det kåres en vinner til slutt. Det har noe med virkeligheten å gjøre og gutta jobber.

Vi skal også prøve å samarbeide om loggskrivning med produksjonsfagene, slik at vi kan fokusere på rettskrivning og grammatikk uten at det er meninsgløst.

Poenget er at alle disse gutta trenger å være funksjonelle språkbrukere i en jobbsituasjon.Timebruk skal loggføres, fakturaer skrives, datamaskiner opereres og instruksjonsmanualer leses. Det skjønner de, og det motiverer iallfall noen av dem til innsats. Det er ikke så mange av kompetansemålene i planen nå som gjør det.

Lag en norskplan for yrksfag som gir mening for elevene og næringslivet som skal ansette dem.Be om innspill fra næringslivet i forhold til hvilken kompetanse som trengs. Spør yrkesfaglærerne som kjenner sitt klientell ut og inn. Lag hele kurset om til en modul som elevene kan ta når det passer dem. Denne to-timers surklingen i to år med komeptansemål som ikke fungerer, er borkastet tid for alle. Dessverre.

Husk at dette skrives av en med litterært hovedfag som elsker å være norsklærer og som ikke stemmer frp. Jeg vil helst ikke ødelegge for flere arbeidskarer. Det hadde vært fint å slippe det! Jeg er også klar over at dette ikke er pent å si, men samma det. Virkeligheten er ikke alltid politisk korrekt!

Hva mener du som underviser norsk på yrkesfag? Er jeg blitt en reaksjonær tulling?

tirsdag 13. oktober 2009

Bare tull og tøys

I dag var vi noen lettere frustrerte lektorer som kokte i hop en helt ny taksonomi myntet på helt meningsløst umotiverte sjeler:

Under middels: Læringen må inntas gjennom osmose
Middels: Læringen må inntas gjennom pipette
Over middels: Læringen må inntas gjennom teskje.
Legg merke til at den tradisjonelle teskjea i vårt system er på toppen av pyramiden.

Slå den!

Forøvrig kan man jo undres over hvordan i det huleste dette systemet klarer å produsere såpass mange livstrøtte individer.

Slett ikke til vederkvegelse for en lektor på en tirsdag. God aften