torsdag 11. juni 2009

Kompetanseheving...

..etterutdanning - videreutdanning er fine ord, men sjelden noe man får oppleve i det offentlige skoleverket. Det er noen muligheter for å holde seg i form:

1) Bytt skole/skoleslag. 5-7 år på ett sted er nok. Da er du indoktrinert og oppbrukt.

2) Vær sensor muntlig og skriftlig. Det skjerper!

3) Samarbeide med gode og blide kollegaer.

I vår har jeg vært ute på to sensoroppdrag for muntlig eksamen. Jeg skal ha opp egne elever på mandag. I tillegg skal jeg vurdere 200 eksamenstekster i norsk. Dette er god læring for meg.

Jeg er også så heldig å ha mange flinke lektorer rundt meg med mye erfaring som jeg stadig tapper for visdom.

Men, det jeg tror alle lærere savner er gode tilbud for etter -og videreutdanning. Vi er stort sett indre motiverte. Den ytre motivasjonen (lønn) er lav i forhold til innsats, og man får ikke betalt for noe ekstra innsats. Derfor må man som lærer jobbe knallhardt med den indre motivasjonen.

Dette yrket, som mange andre, handler om å finne en rimelig balanse mellom den innsatsen man legger inn målt opp mot hva som kommer ut i andre enden. Det er noe med grensenytteeffekten av de sene kveldstimene og søndagene. Hvor går streken for hva som er god nok?

Nuvel. Fortsatt har jeg mange tekster igjen å vurdere, et parti elever som skal opp til muntlig eksamen og diverse annet, men om en uke er det slutt for dette skoleåret.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar