torsdag 7. august 2008

Rertium Trioxymoron eller om påloggingsproblemer


Påloggingsproblemer.
Jeg har vært i ytterkantene av verdensmaskinen denne sommerferien. Det er godt å logge av. I den grad det er mulig. Man må reise dit hvor det trådløse nettverket slutter å fungere. Jeg har lagt inn noen waypoints på min GPS om du lurer.

Juli ble stort sett tilbrakt i skogen og på fjellet sammen med familien. Mennesker kan grovsorteres etter de som skjønner hvorfor man er i skogen og på fjellet, og de som slett ikke skjønner det. Hvis sistnevnte gruppe skulle driste seg ut av sivilisasjonen, må det helst være flatskjerm og bredbånd på hytta. Minst.

Til sistnevnte gruppe kan jeg kort si følgende: Ett av de viktigste godene med å komme seg bort fra verdensmaskinen er å slutte å følge med. Det går ikke så mange dager før nyheter, sladder, nettsteder, passord etc er glemt. Helt andre ting fremstår som viktig. Hva dette andre er kan du finne ut av selv. Ved å logge av finner man også ut om man har det bra i sin overbelastede knolle.

Problemet melder seg i påloggingsfasen. Den er jeg inne i nå. Jeg har lest aviser, sett nyheter, sjekket mail, lest blogger; men jeg husker ingenting. Jeg aner ikke hva jeg har sett, lest og hørt. Altså, jeg er ikke riktig pålogget enda. Døgnrytmen er heller ikke helt på plass. Jeg hadde egentlig lagt meg..

Men, verdensmaskinen tar sakte over og kopler sitt klamme grep om min arme sjel. Som det heter i Lunds roman Compromateria:

" I Compromateria er vi alle et slags jeg, og omvendt. Det er aldri godt å si hva som taler, når man hører, eller ser ord og skrift. I Compromateria går jeg om hverandre med vi, med hvem som helst i grunnen (..) Vi er jeg, og jeg er vi (..)Man ka godt prøve å si noe, men man får aldri muligheten til å høre det. Alt som sies blir brukt. Det er nytte i alt. For det er aldri helt enkelt å vite hvem vi er, om det er jeg eller vi som taler, eller om det noen andre."

Snart forsvinner jeg i det mørke sluket og grynter ut noe mer eller mindre korrekt i et klasserom, men neste sommer - da logger jeg av..igjen.

5 kommentarer:

 1. Du må føle at hverdagslivet ditt er kontrollert og mørkt ettersom du sammenligner det med Compromateria :P

  Compromateria vs. naturmennesket. Artig...

  SvarSlett
 2. He he - jeg regnet med at du var blant de innvidde som tok tittelen.
  Nei, jeg elsker hverdagslivet. Det er overgangene som er harde!

  SvarSlett
 3. for oss litt mindre innvidde må du gjerne komme med en oversettelse av første delen av tittelen.

  SvarSlett
 4. Compromateria er, hvis du søker på Wikipedia, en bok skrevet av Thure erik Lund, hvilket er ikke mindre enn forfatteren av grøftetildragelsesmysteriet.
  tror det forklarer hvorfor vi ikke forstår dette her.
  for øvrig har jeg ingen anelse om hva Rertium Trioxymoron betyr

  SvarSlett
 5. Rertium T er i ytterkanten av selve Compromateria.

  SvarSlett