fredag 29. januar 2010

Fredag

Blomsten over fikk jeg av Ib-elevene mine i april i fjor. Den har overlevd, og det er først nå den har blomstret. Kanskje det er et godt bilde på vårt arbeid med elevene. Arbeidet som er lagt ned blomstrer først senere?

Det nederste bildet er av pulten min slik den ofte ser ut på torsdags ettermiddag. Da har jeg hatt 16x45 på tre dager. Jeg rekker knapt å trekke pusten før det er fredag.

Fredag er ryddedag og planleggings -og tenkedag. En ussel liten undervisningstime, og så er det helg.
Slik er det.

God helg, folkens!

torsdag 28. januar 2010

Liten leselogg - Min kamp - ambivalens

Nå er jeg midtveis i bind 1. Så langt synes jeg helt klart at innledningen var best. Passasjene om døden og dødens kår i det moderne samfunn var en relevant og spennende refleksjon. Nå er det ungdomstiden som skildres - det er mye å kjenne seg igjen i, pinlige episoder å bli berørt av ; men jeg må dessverre medgi at jeg på et punkt i gårsdagens leseøkt følte at nå begynte det å bli litt mye - gi meg noe annet! Huff, det var litt tidlig - det forstatt 2900 sider igjen.

Ut over det mener jeg at vekslingene mellom skrivesituasjonens nåtid og analepsene fungerer rimelig knirkefritt, og gir en veksling og variasjon i leseopplevelsen. Etter litt kjedsommelig hverdagsliv i nåtiden, vil man tilbake til ungdomstiden - fortell meg mer.

Det jeg fortsatt liker er ærligheten i det som skrives. Ikke ærlighet i forhold til et objektivt sannhetsbegrep, men ærlighet i forhold til at skildringene er så detaljerte og fulle av liv at de gir inntrykk. Noen episoder kan man kjenne seg igjen i, eller umiddelbart kjenne seg igjen i - og da på den litt pinlige og intime måten. Episoder som man kanskje ikke har fortalt til noen som nå plutselig manifesterer seg på papiret som Knausgårds ungdomstid. Det finnes visse universelle trekk ved ungdomstiden i den vestlige verden, men mye forblir usagt og hemmelig. Derav fornemmelsen av ærlighet - her kommer ting fram i lyset. Derfor er detaljene viktige, ikke platte slik Kjærstad hevder. Hvorvidt det er fiksjon eller "biografisk sannhet" intresserer meg egentlig ikke.

Men som sagt: En aning langdrygt allerede er ikke en god følelse. Vi får se hvordan det går med aftenens økt.

onsdag 27. januar 2010

Hva skal en lektor gjøre?

Karl Ove Knausgård er selvsagt "problemet", men for en litterat er det selvsagt et eksklusivt problem. Hvordan skal man forholde seg til det hele?

Jeg husker fortsatt den ekle følelsen da jeg leste Ute av verden. På det tidspunktet jobbet jeg i ungdomsskolen. Man kan jo bli paranoid av mindre. Knausgård var ikke noe stort navn da. Nå er opplaget for Min kamp på 100 000, og debatten omkring både innhold og sjanger raser i media. Forlaget Oktober har gjort en glimrende jobb! Ikke glem at dette dreier seg om bunnlinjen, som alt annet i vårt samfunn nå for tiden. Hva slags hjernearbeid Knausgård har bedrevet denne gangen er jeg fortsatt i villrede om.

Sjangermessig synes jeg dette er helt uproblematisk. Romanen er en plastisk, dialogisk sjanger som kan romme hva som helst etter min mening. Kontrakten mellom meg som leser og forfatteren er at jeg skal forstå det fortalte som fiksjon.

Hva jeg skal mene om innholdet vet jeg ikke. Jeg har akkurat besluttet meg for å begynne lesingen. Hva annet kan en lektor gjøre? Det føles som en dyd av nødvendighet. Eller skal man være som Ragnar Hovland (han er kul!) og slett ikke lese Min kamp (i ørten bind..) ?

Det eneste jeg vet er at innledningen til første bind fanget meg. Jeg må lese videre. Og da er det hele ganske enkelt...

Hva med deg? Leser du Knausgård?

lørdag 23. januar 2010

Lektoren ble nervøs



Onsdag 20.1 fikk jeg æren av å framføre "et singelkutt" fra romanen Ramstein Pensionat sammen med forfatterinnene Guri og Sigrid Sørumgård Botheim på litteraturhuset i Oslo.

Opplesningen tok omtrent 10 minutter og fungerte som oppvarming til en debatt om "bygdelitteratur" på 2000-tallet led av Agnes Ravtan, med  bl.a Lauvåsen.

Jeg skal innrømme at jeg var nervøs i forkant, men det hele fungerte fint og ble en vitaminpille i januarmørket og terminkaraktertider. Det er godt å bli utfordret og overleve!

tirsdag 12. januar 2010

It's learingprøve



Jeg kjører mange formelle prøver med test 2.0 i It's learing. Før prøven snur jeg hele klassen, slik at jeg ser alle skjermene. Det fungerer fint. I tillegg prøver jeg selvfølgelig å se streng og skummel ut. Jeg legger vekt på det!

I dag hadde jeg historietest. 20 spørsmål på 45 min. 17 faktaspørsmål. 3 åpne spørsmål som krever at eleven skriver selv. 1 poeng for fakta. 5 poeng for åpne. Ofte har jeg 30-40 spørsmål, men med 28X3 spørsmål å vurdere, valgte jeg å redusere faktamengden. Jeg har klundret med test 2.0 en stund nå, og jeg begynner å føle meg trygg på testverktøyet. Elevene liker det, og det sparer meg for masse etterarbeid.

I dag er det godt å være lektor!


tirsdag 5. januar 2010

Revolusjon



Revolusjon! Ny kaffeautomat på jobb!

Gratis kaffe i uke 1. Du store tid. Mange valg. Godt. Ingen tid til undervisning. Må stå i kaffekø. Karamba
Legg merke til lappen "husk kopp" på den gamle kaffeautomaten. Det sier vel sitt om klientellet:)

mandag 4. januar 2010

Godt nytt år: tonullennull. tjueti, totusenogti

Nytt år - gamle stiler.

Nå står en fjortendagersperiode fremfor meg med sprengretting og karakteroppgjør, men jeg liker hverdagen.

Jeg skal forsøke å holde bloggen flytende i år også. Å være en slags skrivende norsklærer er viktig. Jeg skal forsøke å sutre mindre og heller være mer konstruktiv. Likevel har sutringen på bloggen hatt en terpeutisk effekt, og det skal man ikke kimse av. I tråd med dette vil jeg derfor komme med en liten anbefaling.

Hvis du som norsklærer vil lese noe morsomt og originalt på nynorsk sammen med elevene dine, kan jeg varmt anbefale: Ramstein Pensionat av Guri og Sigrid Sørumgård Botheim som kom ut på Samlaget i slutten av 2009. I forhold til en modernisme/postmodernismedebatt i vg3 kan den også passe fint. I vg3 ligger jo også mål om egen skjønnlitterær, modernistisk skriving og romanen kan fungere fint som inspirasjon i et slikt arbeid.

God skolestart til alle lærere som måtte svinge innom her:)