onsdag 24. desember 2008

God jul

Snart kommer "Tre nøtter til Askepott". Derfor kan jeg endelig si god jul.

tirsdag 2. desember 2008

Livet "uten" datamaskin..

Vær hilset!

Nå er jeg tilbake i full drift på verdensveven. Hvis jeg skal være ærlig, gjorde pausen fra datamaskinen her hjemme godt. De siste ukene har jeg reflektert litt over hvor mye tid jeg egentlig bruker på forskjellige ting, deriblant Internettet.

Mange arbeidsoppgaver (som f.eks å oppdatere It's learing (mange fagrom..), ordne opp i alt maset med fravær på skolearena, surfe gjennom tilfeldige fagsider fordi man plutselig fikk en god ide som er glemt neste dag ..osv) har jeg egentlig drevet på med hjemme sent om kvelden.

Jeg har vært mer effektiv på jobb de siste ukene, nettopp fordi jeg ikke har hatt maskin hjemme. Det skal jeg fortsette med, men det er helt klart behagelig å ha muligheten igjen.

Det rare var at irritasjonen over ikke å være "online" gikk fort over!

Ellers vil jeg komme med en aldri så liten bokanbefaling til alle norsklærere i videregående skole: Henrik Wergeland - dikter og villstyring, av lektor Else Færden.
Det er en biografisk fortelling om den mangfoldige Wergeland - og den er rettet mot ungdom.

tirsdag 4. november 2008

Dell

Min trofaste bærbare PC, dell inspiron 6000, krasjet stygt for noen uker siden. Jeg endte med å levere maskinen inn til et verksted. Reparatøren hadde bruk for systemgjenopprettingscden. Den fulgte ikke med på kjøpet av maskinen, så en telefon til Dell var nødvendig.

Catch 22 er en dekkende tittel for det som har skjedd siden. 5 telefonsamtaler og 1 mail senere, har jeg fortsatt ikke CD til gjenoppretting av systemet.

Jeg må betale på forskudd, men Dell klarer ikke å sende meg de betlingsopplysningene jeg trenger. Autorgenererte e-poster om at ordren ikke er betalt kommer likevel gjennom.

I samtalene med Dell har jeg vært hyggelig og rolig. Jeg har stavet både e-postadresse og postadresse flere ganger.

Jeg vet ærlig talt ikke hva jeg skal gjøre for å ordne dette? Det tar noen få klikk å bestille ny maskin, mens støttefunksjonene
tydeligvis ikke er prioritert.

Et siste forsøk er min dyre laptop verdt, men jeg kan ikke fortsette å ta fri fra jobb for å sitte i Dell sin telefonkø. Jeg er ikke forbannet, men jeg kjenner at kreftene ebber ut. Jeg orker ikke mer dårlig service.

En ting er sikkert: Det blir ikke kjøpt noen ny Dell PC.

Ønsk meg lykke til!

mandag 20. oktober 2008

Luft, vind og ingenting (takk A.K)

I disse finanskrisetider er det deilig ikke å ha mange penger. I tillegg er det en utmerket følelse i all forvirringen å lene seg tilbake på det forvirrende 1990-tallet. Å være litteraturstudent da var en risikosport. Kanskje eksisterte man egentlig ikke i det hele tatt. (Poststrukturalisme- Dekonstroksjon-Derrida-De Man- Foucault osv). Kanskje alt bare var en fiksjon? Eller kanskje språket bare viste tilbake på seg selv?

Etter å ha kommet til hektene etter studiene og stukket fingeren i jorda, viser vel verden og iallfall finansmarkedet, at jo, strengt tatt er ganske mye innbilning, oppdiktet og oppspinn.

Lykke til!

Ps: Jeg anbefaler på det sterkeste å leve i litteraturens laboratorium. Der er det skjønt at være..

torsdag 9. oktober 2008

Norskfaget på Vg3

Leif kommenterer norskfaget store problem: Det er så mye pensum at vi bare skraper i en overflate.

Jeg er så heldig at jeg underviser kurset Norwegian a1 på IB-linja på Ås vgs. Slik ser norskfaget ut for to år:

Norwegian a1 – course outline. Final draft

Del 4
Schools free choice
"
HL4 verk
SL3 verk
Naiv. Super av Erlend Loe
Trass av Jonny Halberg
Grøftetildragelsesmysteriet av Thure Erik Lund
Trekkoppfuglen av Haruki Murakami

Tema: Romanen
90-tallet
Eksamen:
Individual oral presentation

Del 1
World Literature

HL 3 verk
SL 3 verk
Vredens druer av John Steinbeck
Den fremmede av Albert Camus
Kjærlighet i koleraens tid av Gabriel Garzia Marquez
2 essay

Wl 1
Wl 2
Del 2


Detailed study

HL: 4 verk
SL: 2 verk
Pan av Knut Hamsun
Gengangere av Henrik Ibsen
Den misunnelige frisøren av Lars Saabye Christensen
Den store lyrikkboken, Havnevik (red)
Individual oral commenatry

Del 3
Groups of works

HL 4
SL3
Sult av Knut Hamsun
Genanse og verdighet av Dag Solstad
Fuglane av Tarjei Vesaas
Det femte barnet av Doris Lessing
Skriftlig eksamen

Paper 1
Paper 2

Her er det bare hele verk og norskfaget består kun av litteratur. Det er ingen sentral lærebok. Faglærer bestemmer innholdet ut fra gitte kriterier satt av IB sentralt.

Dette er noe helt annet enn norskfaget på VG3. Jeg er enig med Leif at man som faglærer må ta noen grep. Mitt grep på VG3 SSP er å lese flere hele verk og kutte noe i alle utdrag og "namedropping."

I høst skal vi blant annet lese Et dukkehjem og Sult.

Det sentrale læringsmålet på VG3 i forhold til litteratur er:

drøfte det moderne prosjektet slik det uttrykkes i tekster av sentrale forfattere fra opplysningstiden via realismen til i dag

Det er nettopp tekstene som skal være i sentrum. Hvis man da plukker noen gode enkeltverk som inviterer til drøfting og problematisering, ser jeg ikke problemet med å ha noen gode enkeltverk istedetfor en haug med utdrag.

tirsdag 7. oktober 2008

"Ta flagget"

I dag har vi hatt en runde med CTF.. Det er en morsom kombinasjon av taktiske vurderinger og mye løping. Vi spillte rundt en liten kolle i et skogsområde.

Elevene skal skrive sin høyst subjektive skildring av dagen på sine blogger. Her er min:

Det var en vakker høstdag i dag. Solen skinte etter mange dager med regn. Det dunstet av jorden, og dunsten blandet seg med den litt skarpe høstluften. Stemingen var gemyttlig blant deltakerne i gjennomgangen av spillets regler. Lagene trakk seg unna på hver sin halvdel av den store "banen" og gjorde taktiske vurderinger av situasjonen. Hvor skulle flagget stå? Hvor skulle fengselet ligge? Hvem skulle angripe? Skulle det være en skinnmanøver? Under tidspress ble ikke alle avtaler helt klare, og "hæren" måtte rykke hurtig fram.

Fienden lurte bak hver busk. De trivelige høstlydene hadde med ett fått en ny og annen mening. Solen i øynene ble også en fiende. Dunsten fra jorda egget til kamp. Jeg følte meg som elg i brunst, men jeg var en elg som ble jaktet på av gale jegere fra nord i Sverige. Ladde rifler. Snus i overleppa. Svett i panna. Etter noe smyging i tett kratt, nærmet jeg meg fiendens territorium. Det knaket og raslet i buskene rundt meg. Jeg hørte min egen pust og hjertet som dunket. Hviskende stemmer avslørte fienden. De var i gang med en knipetangmanøver. De skulle ta meg. Gamle visdomsord fra HV og førstegangstjensten presset seg fram i min stressede hjerne. Jeg huket meg ned bak en gran og var helt urørlig. Jeg unnslapp for denne gang.

Et par mislykkede skinnangrep førte meg bak lås og slå i skogen. Jeg følte meg ubrukelig og hjelpeløs. Lite visste jeg at hjelpen var rett rundt hjørnet. Ut av skogen, brasende gjennom busker og kratt, kom soldaten "K" dundrende. Fråden stod rundt kjeften hennes, og hun var vill i blikket. Hun slapp "fangarna loss" og det var med ett vår.

Vi kastet oss rundt som våryre ungfoler (kroppsøvingslæreren og norsklektoren)og rømte fengselet. Avtaler gjort blant oss cellekamerater var nå gull verdt. Vi gikk rett på flagget. Jeg mottok flagget som en dopet staffetløper under et Golden-league stevne og løp det jeg var kar om. Akkurat som en elg som det er løsnet skudd mot, fant tunnelsynet mitt en glenne, en redningskanal, gjennom den tette skogen. Triumferende, med skyhøye kneløft, passerte jeg midtstreken og var hjemme. (Home free) Jeg skrek "motherfucker" av grunner som jeg ikke kan forklare. Hadde jeg møtt Bruce Willis, hadde jeg sprunget ham rett ned. Jeg har sett for mange dårlige filmer!

Bålplassen yret av glade soldater. Høstsolen varmet oss. Pølsene gled lett ned og gemyttlig prat fyllte lufta. Trivelig.

Det ble 1-1.

onsdag 17. september 2008

Har jeg..

noen gang laget og plassert ut en rondellhund? JA

(Liker jeg Bob Hund? JA)

(Liker jeg Bob Dylan? JA)

noen gang hatt lyst til å gjøre en "urban prank"? JA

gjort det? Nei

Det var bare det. DU er herved utfordret til en "har jeg ..liker jeg ..osv

Skjermjungelen er en realitet!

I dag, mine damer og herrer, slo den største reformen ( i en ellers rolig paragraf, reform - og loveendringsperiode) på lenge ned i mitt klasserom A018. Dypt nede i katakombene (hvorfor sitter Vg3 nede, burde de ikke være opp i lyset snart..) har 28 skjermer foldet seg ut.

Om det er vakkert vet jeg ikke, men på en skrivedag i sidemål med utgangspunkt i gamle eksamensoppgaver, (vi vet jo ikke hva juristene og økonomene i UDIR vil at vi skal skrive til våren) må jeg medgi at alt fungerer akkurat nå og er vakkert.

PC som skriveredskap er funksjonelt, effektivt og pedagogisk. I tillegg får vi brukt ordlister online. Akkurat nå bruker elevene dokpro, men etter hvert får vi også øvd oss på ordnett.

Mange nye problemstillinger dukker nok opp etter hvert, men til en skrivedag som i dag er det deilig å høre flittige fingre arbeide på tastaturet.

I dag skrives det fagartikler med språkhistorien som emne.


Live - oppdatering: Maskinen elevene har fått utdelt heter Dell Latitude D531. Nå har vi jobbet siden 0800. Det er helt stille i klasserommet. Ingen skjemmende viftestøy, eller voldsom tastaturklapring.

Elevene mine er så flinke!! Hilsen fornøyd norsklektor.

fredag 12. september 2008

52 channels and nothing on..

Jeg gjorde et forsøk på å se på Tv i kveld. Det gikk ikke bra. Ivar Skrothaug kan jeg ikke med. Nytt på nytt flesket til med Atle Antonsen og Golden som gjester. Dette er selvsagt gjort for å sikre en god start og høye seertall. NN var greit, men heller ikke mer. Grøssvold må jobbe litt mer for å kapre meg. Hun har altså Olav Thon Trump i studio. Han vil gi bort penger til forskning etter hvert, men han opplever å få kjeft av Grøss for å ha gjort noen kjeltringstreker på 50-tallet. Etter en hastig prat der Grøssvold kommer på defensiven, hentes en eller annen skuespiller inn. Hun prater lenge om ingenting. Olav Trump sitter bare der. Neste gjest er Tommesen - hvem gidder mer av Venstregutta? Tommesen er nå bare en summing i bakgrunnen. Nettet er min venn nå.

På sommeren ser vi omtrent ikke tv, mens høsten som regel har vært en bedre tid for tv. I kveld kom jeg plutselig på hvorfor vi kjøpte Six feet under på DVD forrige runde: Det var ingenting å se på tv.

Ja ja, litt blogging og nett, så blir det bedre. Er jeg sær? Har jeg ramlet ut av alle målgrupper? Eller har NRK frosset fast i et fredagskonsept som er resirkulert resirkulasjon? Hva vet jeg?

Dette var nesten like ille som å se unge Strand på NRK2 snakke om renter. Det mest avanserte spørsmålet var: "Tror du folk har tatt høyde for renteøkning da de lånte penger i banken..." bla bla bla - mer tomprat - bla bla. Hvor dumme er vi egentlig?

Dumme nok til å betale en feit lisensavgift om ikke annet. VOFF

God aften!

tirsdag 9. september 2008

Jobben karriereveilederen aldri sa noe om..

Har du tenkt på dette yrket..

"Han va spion - han kom from gokk with love"

søndag 7. september 2008

Fiksjon og virkelighet

Fiksjon: Norge har verdens beste fotballag. Vi skal vinne mot Island.

Virkelighet: Vi spillte uavgjort mot Island på hjemmebane

Fiksjon: Norge skal nå Vm-sluttspillet i Sør-Afrika.

Virkelighet: Vi spillte uavgjort mot Island på hjemmebane

Fiksjon: Fordi vi ikke vant over Island, må noen ha gjort noe feil. Vi er jo det beste laget!

Virkelighet: Vi gjorde vårt beste. Det ble uavgjort mot Island.

SLAPP AV! DET ER GREIT. DET ER SÅ GODE VI FAKTISK ER. UAVGJORT MOT ISLAND.

Jeg blir så lei av alle diskusjonene - det var bare det. Takk for meg.

lørdag 6. september 2008

Wikipedia

er forsåvidt en god ting. Kvaliteten på det som skrives kan være varierende.

I en artikkel i Adressa nevnes blant annet omtalen av filmen Pulp Fiction i den norske og engelske utgaven av Wikipedia som et eksempel på kvalitetsforskjeller. I tillegg til det faktum at den norske utgaven av Wikipedia preges av å være i en oppstartsfase.

Den engelsk omtalen av filmen er meget bra, men den norske står til stryk. Du kan sjekke det ut selv.

Forøvrig er jo ikke problemet verre enn at man som en tommelfingerregel alltid bør sjekke flere kilder.

fredag 5. september 2008

Advarsel

Til min kjære små på IB og SSP:

NÅ HAR JEG VÆRT PÅ DRAMAKURS! HA HA HA

SÅ NÅ BLIR DET BÆTTERDE DRAMATISERING I STOR SKALA!

God helg!

torsdag 4. september 2008

TTT

TAXI

Nyord

Tverrfagligtaxiteam: NAV-SKATTETATEN-POLITIET samarbeider om svindelen i drosjenæringen.

Multikriminalitet: "Man gjør mye galt samtidig" - svindler trygd, jobber svart etc.

En fin aften foran nyhetene mao.

Å jo, på toppen av det hele vil sosialdemokratene bruker noen kroner på samferdsel. Ikke verst!

Nå skal jeg ha meg en kaffe

onsdag 3. september 2008

Det tar helt av! Google chrome

Jeg som var så skeptisk..

Nå blogger jeg via google

Nå søker jeg via google

Nå bruker jeg googledocs

Nå bruker jeg googles nye nettleser - chrome.

Google har infisert meg. Hva har skjedd?

Ja ja

Turtallet går opp!

Da er alle mine fag og klasser igangsatt. De bærbare datamaskinene er ikke på plass, men mine opplegg fram til høstferien er analoge. Klok av skade får man vel si.

Temaet i norsk vg3 fram til høstferien er språkhistorie, fagartikkel, kildekurs og blogg.

På IB er vi inne i en periode med lyrikk. Elevene hadde lest det de skulle i ferien og møtte på skolen med notater. Meget bra!

I løpet av høsten skal vi skrive noe skjønnlitterært (2.1 lese og tolke eksperimenterende og modernistiske tekster og bruke disse som utgangspunkt for egen tekstproduksjon ). I den forbindelse har jeg tenkt ut et lite prosjekt der mottakerbevisstheten utvikles:

Jeg har skaffet klassen mottakere i en barnehage (3-5 år) og i en ungdomsskoleklasse (10.trinn). I tillegg har en elev lovet å sjekke forholdene i barneskolen (2.klasse).

Dette gjør at vi har 3 mottakergrupper på helt forskjellige nivå, og det vil selvsagt føre til å skrivningen må planlegges ut i fra det. Jeg ser for meg at vi bruker en fagdag i norsk i oktober til skrivning, og at selve presentasjonene blir etter jul.

I barnehagen og i barneskolen tror jeg at elevene bør møte opp personlig for å lese opp tekst, mens ungdomsskoleelvene kan få tekstene tilsendt elektronisk og vurdere dem på papir/skjerm.

fredag 22. august 2008

Tor redder verden. Irriterende fyr!

Tor er engasjert og skriver urimelig lange innlegg på sin blogg.

Nå skal det sies at han er begynt å lage kortere versjoner av sine lange artikler for de late.

Jeg møter denne unge, engasjerte mannen hver uke i mitt klasserom, og jeg har gruet for den dagen han spør om hva jeg gjør for å "redde verden". Ingenting er svaret. Ikke nå!

Altså, inspirert av Tor og et tv-program på nrk2 - fant jeg en løsning på mitt problem. Hva kan akkurat jeg gjøre for å "redde verden" uten å gi bort penger til en stor organisasjon som bruker pengene til administrasjon. Jo, jeg kan låne ut penger direkte til en entreprenør i den 3. verden. Låne, ikke gi. Det liker jeg.

Kiva er en organisasjon som kopler sammen långivere og låntakere direkte via nettet. I tillegg har de "bakkemannskaper" i de landene låntakerne befinner seg. De vurderer entreprenørene og legger ut informasjon om dem på nettet, ordner med pengene osv. Dette kan jeg like. Det er konkret og godt. Jeg kan låne penger direkte til en person uten at pengene forsvinner inn i et system.

Kiva har en stab på 7 personer som drives rundt av gaver og donasjoner.

Dette skal jeg teste ut. Mer om dette senere.

torsdag 21. august 2008

Hvor i svarte er saksen min?

Apropos rekruttering til yrket...

"Helga Hjetland har en oppfordring ved skolestart:

- Lærerne bruker så mye tid på ting som andre egentlig kunne gjort: Kopiering, dtattrøbbel, melkeutdeling, finne saksene. "

Kilde: http://www.utdanningsforbundet.no/UdfTemplates/Page____64342.aspx

I rest my case.

God aften

lørdag 16. august 2008

Jeg gleder meg til skolestart

Det er egentlig ganske merkelig: Man slipper gasspedalen i 150 km/t og hopper ut av bilen før den har stoppet helt. Deretter er man fotgjenger noen uker. Alt er rolig. Uten å blunke hopper man inn i bilen igjen i fart og gasser på til 150 km/t momentant. Slik er livet i skoleverket (og sikkert mange andre steder også..).

I media leser man stort sett negative nyheter om skolen. Det har nok over tid medvirket til dårlig rekruttering til læreryrket. Hvem gidder å håndtere en gjeng bortskjemte og umulige unger for under middels lønn etter mange års studier.

Nå skal jeg avsløre en av Norges best bevarte hemmeligheter: Læreryrket er fantastisk, morsomt, givende, utfordrende og hyggelig. Hvis man finner balansen mellom arbeid og fritid, er lønnen helt kurant. Det gjelder bare å holde seg i flytsonen og ikke stresse unødvendig. I tillegg må man heller ikke bry seg unødig med medieoppslag og politikere som ikke vet hva skolen handler om.

Etter min mening bør mange av dem som stortrives i yrket komme mer på banen.

Noen fordeler:

- ingen dager er like
- flust av veloppdragne og spennende unge mennesker som mener noe og vil noe
- jeg er min egen sjef (jada - jeg kan alle motargumentene)
- jeg driver med fag som jeg liker

Dermed er det avslørt! Bli lektor du også! Vi trenger flere.

Jeg gleder meg til skolestart :)

mandag 11. august 2008

Mottakerbevissthet? Om blotting i Mofjellet!


Inne i Mofjellet foregår mye spennende. Der lagres både spesialavfall og blogger.
Jeg var ikke klar over at Nasjonalbiblioteket lagrer mine blogginnlegg til "evig tid" som VG rapporterer.
"De er klare på at informasjonen kun er for forskning og dokumentasjon. " (http://www.vg.no/teknologi/artikkel.php?
artid=198695) Det skal bli noen mystiske doktorgrader om "katteblogger" (beklager!) i fremtiden!
Nuvel. Man skriver jo i det offentlige rom, og det er noe av mitt poeng i forhold til elevene som skal blogge i høst. Vi får ta til oss Apenes ord i nevnte Vg-artikkel: "Om jeg blotter meg i spisestuevinduet, og gardinene er borte, må jeg ta ansvar for det, sier Apenes."
Dette fordrer en helt ny mottakerbevissthet.
Hvem er det jeg egentlig skriver for. Er jeg en blotter? Jeg må i tenkeboksen.

torsdag 7. august 2008

Rertium Trioxymoron eller om påloggingsproblemer


Påloggingsproblemer.




Jeg har vært i ytterkantene av verdensmaskinen denne sommerferien. Det er godt å logge av. I den grad det er mulig. Man må reise dit hvor det trådløse nettverket slutter å fungere. Jeg har lagt inn noen waypoints på min GPS om du lurer.

Juli ble stort sett tilbrakt i skogen og på fjellet sammen med familien. Mennesker kan grovsorteres etter de som skjønner hvorfor man er i skogen og på fjellet, og de som slett ikke skjønner det. Hvis sistnevnte gruppe skulle driste seg ut av sivilisasjonen, må det helst være flatskjerm og bredbånd på hytta. Minst.

Til sistnevnte gruppe kan jeg kort si følgende: Ett av de viktigste godene med å komme seg bort fra verdensmaskinen er å slutte å følge med. Det går ikke så mange dager før nyheter, sladder, nettsteder, passord etc er glemt. Helt andre ting fremstår som viktig. Hva dette andre er kan du finne ut av selv. Ved å logge av finner man også ut om man har det bra i sin overbelastede knolle.

Problemet melder seg i påloggingsfasen. Den er jeg inne i nå. Jeg har lest aviser, sett nyheter, sjekket mail, lest blogger; men jeg husker ingenting. Jeg aner ikke hva jeg har sett, lest og hørt. Altså, jeg er ikke riktig pålogget enda. Døgnrytmen er heller ikke helt på plass. Jeg hadde egentlig lagt meg..

Men, verdensmaskinen tar sakte over og kopler sitt klamme grep om min arme sjel. Som det heter i Lunds roman Compromateria:

" I Compromateria er vi alle et slags jeg, og omvendt. Det er aldri godt å si hva som taler, når man hører, eller ser ord og skrift. I Compromateria går jeg om hverandre med vi, med hvem som helst i grunnen (..) Vi er jeg, og jeg er vi (..)Man ka godt prøve å si noe, men man får aldri muligheten til å høre det. Alt som sies blir brukt. Det er nytte i alt. For det er aldri helt enkelt å vite hvem vi er, om det er jeg eller vi som taler, eller om det noen andre."

Snart forsvinner jeg i det mørke sluket og grynter ut noe mer eller mindre korrekt i et klasserom, men neste sommer - da logger jeg av..igjen.

fredag 1. august 2008

Pysje mæ alt

I dag ha e å tuppuhn vore åt Ohta på handel...

Oppskriften på en jælma luggum tur til Otta:




1. Handle bukse av merket Arc'teryx på salg.








Ottas største turistattraksjon finner du hos Parken grill & cafebar a/s. De har åpent mandag til lørdag 10-20, søndag 1230-2000. En meget hyggelig og munnrapp pølsevert ordnet med den kjente retten. Pysje med alt består av: Grillpølse, rå/stekt løk, potetmos, brød og lompe. Dette er et helt måltid. Det smakte fortreffelig!

torsdag 31. juli 2008

Locus amoneus


Myrbråtenfortellingene egner seg best over 1000 m.o.h; på et deilig og trygt sted. Dette for å motvirke virkningene av det tildels voldsomme innholdet.
Dystopiske Compromateria er "hard" lesning, men romanen er vel verdt bryet.
Nå er jeg i gang med Elvestengfolket.
Sommeren er en god tid med god tid!
Til vederkvegelse for en lektor på ferie.
Ellers er Pan av Hamsun og Gengangere av Ibsen konsumert nok en gang.
Pan ble selvsagt lest i skogen i Nordland. Jeg leker ikke butikk.
Fortsatt god sommer!

mandag 30. juni 2008

Le petit mort


"Men nå hadde så mange sett Six Feet Under, i alle fall de som jobbet her og kjente profesjonen hans, at de virket like fortrolige med arbeidet rundt en død kropp som med Fjernsynskjøkkenet med Ingrid Espelid Hovig. De ville stadig diskutere det med ham, selv om han gang på gang hadde presisert at å jobbe i et begravelsesbyrå i Norge var som å befinne seg på en annen planet, sammenlignet med USA" (Ragde, Ligge i grønne enger, Oktober, Oslo, 2007: 35-36).
Nuvel. Ragde altså. Allusjonen til Six Feet Under er ryddig. Serien som var "le petit mort" for meg i vinter og vår på DVD dukket opp i Ragdes Ligge i grønne enger, naturlig nok.
Det eneste som er sikkert er at vi alle skal dø. Hvordan snakke som døden, hvordan forstå den? Serien Six Feet Under fikk meg til å tenke og reflektere over døden på helt nye måter, samtidig som potetgullet gled ned. Merkverdig. Døden er tabu. Døden er institusjonalisert og fjernet fra oss, slik vi fjerner alt det ubehagelige i vårt sammen. Alt skal bare gil rett frem i en endeløs strøm.
Siden vi alle skal dø, er mitt forslag å starte med å nyte sommerferien. Samboeren min syr på symaskinen sin nå, og jeg skriver litt i bloggen. Det er hyggelige aktiviteter en sommeraften.
God kveld!

tirsdag 17. juni 2008

Gratulerer med dagen!

http://www.wergeland2008.no/

Leseglede


Akkurat nå leser jeg Ragdes "Ligge i grønne enger." Jeg har akkurat begynt. Jeg har lest de to andre romanene i triologien og sett tv-serien. Litteraturdebatten lar jeg ligge her, men vil nøye meg med å si at jeg synes Ragde er meget god til å skildre personer og miljø slik at jeg blir fanget og interessert. Dette er sengelektyre og kveldsunderholdning.
Samtidig leser jeg videre i Thure Erik Lunds syke univers. Et par elever på Ib-linja skal skrive Extended essay om henholdsvis Compromateria og Elvestengfolket. Det gjør det nødvendig for meg som veileder å lese romanene. Jeg liker Lunds univers, men jeg klarer ikke å lese så mye av gangen. Det er tungt. Rett og slett.
Min sønn (barnehageunge) og jeg leser en del sammen på kveldstid som en del av leggerutinen. Det går i Postmann Pat, Elias, Albert Åberg, Thomas etc. Vi fikk boken om Bø og Bæ i gave av en slektning til jul og falt pladask. Det er Samlaget som gir ut bøkene om de to sauene Bø og Bæ. De er oversatt fra svensk til nynorsk av Ragnar Hovland. Jeg koser meg stort hver gang sønnen min vil lese Bø og Bæ, for det er en av mine favoritter dette semesteret.
Fra Bø og Bæ blir våte:
"Bø og Bæ har gløymt krokketspelet ute.
- Vi må hente krokketspelet, seier Bæ
- Må vi? seier Bø."
Genialt, spør du meg.

torsdag 12. juni 2008

Herr Petter!


This image (or other media file) is in the public domain because its copyright has expired.
This applies to the United States, Canada, the European Union and those countries with a copyright term of life of the author plus 70 years.




Kjære 2sta!

Kunnskapen fra Grip Teksten VG2 om Petter Dass er ikke så gal:


Vi holder nesten tritt med forskningen. Dass som hadde en fot innefor renessansen og en fot innenfor barokken. Du husker vel det?



Alt over 17 er fiksjon!

Under kunnskapsløftet skal norsklæreren være mattelærer og omvendt. Dette er jeg dårlig på.

Noen tall:

Jeg har karakteransvar for ca 100 elever. Bak hver karakter ligger både vurderinger med og uten karakter.

I løpet av skoleåret 07/08 gjelder følgende:

omtrent 600 vurderinger med karakter
omtrent 350 meldinger besvart på LMS It'slearning om fravær o.a
omtrent 350 e-post fra adm. o.a med div. info.
x antall møter
x antall telefoner på kveldstid
x antall samtaler med enkeltelever om div
60 formelle elevsamtaler utenfor undervisningstid.
x antall underveisvurderingssamtaler

I tillegg kommer selvsagt alle undervisningstimene, samt forberedelsene.

Det er godt der litt sommeravspasering -og ferie snart!

NB: Dette skal ikke tolkes som syting, sutring, se hvor mye jeg jobber etc - kun en skriveøvelse som involverer noen tall. Jeg må øve!

Bloggprosjektet i 3sta er nå på gang

Elevene som var i norsktimen idag var positive til blogging i VG3. Vurderingsformen ble diskutert, og en forløpig konklusjon er en "ja-takk-begge-deler-løsning." Noen blogginnlegg skal inngå i den muntlige karakteren og noen innlegg skal inngå i den skriftlige delen. Et par elever kunne til og med tenke seg til å starte bloggingen før ferien.

Nå er jeg fornøyd og glad, og jeg kjenner at jeg gleder meg til skolestart i august. Norskfaget skal angripes fra alle kanter. Smålands husarer går til attack!

Bjeff!

I norsktimen i morgen...




skulle det egentlig vært MOT-time, men mot er syk. Kobeluren må derfor trå til.

Rammebetingelser: Elevene får vite hva de skal opp i til muntlig eksamen (umotiverte)
Alle karakterer er satt. (umotiverte)
De tror det skal være MOT-time. (åh..kan vi få fri?...eh nei!)

Løsning: Jeg forteller om blogg-planene for VG3. For å komme til kjernen som handler om å kaste de søte små ut i den store verdensmaskinen, skal vi ta en omvei via bloggverdenens merkverdigeheter som dukket opp rett før leggetid. (Jeg innrømmer at bloggingen har gjort meg morbid i dag).
Den omveien kommer vi til etter å ha koblet oss til tentamensoppgaven om hvordan teknologi har endret måten å produsere, publisere og konsumere tekst på. Ironisk nok valgte mange å skrive den oppgaven for hånd på papir. Du henger med på opplegget? Det er mulig at dette kan sorteres under kategorien "uthaling av tid", men jeg tror det kan bli en bra time. Kanskje det kan skapes noen positive forventninger til bloggingen? Kanskje kan noen av elevene begynne i sommer? Nei, nå tar jeg helt av. Nå er sengen neste stopp. God aften konstabel! Har de noengang sett en travhest føde?
Omveien (han kjører ikke E6 "dein strakaste vein")

1. The good: http://www.dagensit.no/trender/article1421647.ece?jgo=c_current&WT.svl=article_title (good vs evil!)


2. The bad: http://www.kjendis.no/2008/06/11/537900.html (ikke dama, men kommentarer)

3. The ugly: http://www.vg.no/rampelys/artikkel.php?artid=513118 (ikke saken, men VG!)

I norsktimene på fredag skal vi lese Dag Solstads essay i Samtiden om ytringsfrihet og diskutere innholdet.

onsdag 11. juni 2008

Grøftetildragelsesmysteriet


Jeg underviser litteratur på Ib-linjen. Det har medført en del refleksjoner gjennom skoleåret hva gjelder systemforskjeller. Norskfaget går over to år (vg2-3) og handler bare om litteratur. Vi leser, analyserer og tolker 15 verk på to år. Eksamensformen er vekselvis muntlig og skriftlig. IB premierer egen tenkning og ingen hjelpemidler er tillatt. Jeg trenger ikke annet enn tavle, kritt og god forberedelse. Det er nøyaktige vurderingskriterier til alle delene av faget, og hver eksamen krever forskjellige ferdigheter og begreper. Det er mye arbeid, men fryktelig interessant og morsomt.

På Vg2 SSP skal jeg i norskfaget innom generell kulturhistorie, litteraturhistorie, tekstutdrag, språkhistorie, muntlige tekster, sammensatte tekster, sidemål etc . Kriteriene for karakterene er ikke like spesifikke. Hvordan eksamen skal se ut i VG3 vet jeg ikke helt nøyaktig.

Hvor lykkes elevene og jeg best? Du kan kanskje gjette svaret?

Norskfaget i videregående er et "monsterfag." Det er så bredt at jeg føler at jeg bare skraper i overflaten. Det må jeg gjøre noe med. Det er en utfordring, men jeg er på veg.

På den internasjonale linjen er jeg i en pedagogisk grøft. På SSP er jeg i en annen pedagogisk grøft. I løpet av 5 år i ungdomsskolen var jeg i opptil flere grøfter (les: pedagogisk forsøk). Undervegs i studiene var jeg i PPU-grøfta (les: halleluja - lønn får vi i himmelen).

Jeg liker IB-systemet. Det er tydelig og konkret. Det forlanger presisjon og nøyaktighet.
Samtidig skal jeg ha norsk 6 timer i uka på SSP med 30 elever i et rom med hver sin skjerm full av fristelser foran nesen. "Det var da uroa kom over meg.."

Så langt i karrieren har jeg altså opplevd ulike grøftetildragelser. Jeg er i ferd med å etablere meg på grøftekanten. En bekjent sa en gang: "Det er ikke den reform som ikke kan tilpasses min undervisning.." Det er noe der. Det går bra i skoleverket på tross av direktoratet! Der sa jeg det. Det var godt. Beklager. Det er snart lokale lønnsforhandlinger.

Den digitale verden må jeg forholde meg til resten av mitt yrkesaktive liv, men det må være lov å tenke litt analogt.

La oss håpe at det ikke blir som i Compromateria. Kanskje har jeg en fot innenfor verdensmaskinen allerede.

Forøvrig har vi lest hele Grøftetildragelsemysteriet på Ib-linja i høst, i tillegg til 6 andre romaner. Analogt.

Jeg bare nevner det. Her på bloggen. Digitalt.
Offensivt nå kobelur, offensivt. Det var det han sa til seg selv rett før sommerferien.

Släpp fangarna loss det är vår

Snart er det slutt..

http://www.norsklektorlag.no/viewarticle.php?id=2359

Kobeluren har ikke tenkt å gi seg, men han lurer på hvordan han skal bli "gammel" i dette yrket som ingen forlater før han har fåt mærker av den...

Skruer og muttere




"Stillhetens historie og andre essays" av Peter Englund er en essaysamling av de sjeldne.


Fra vaskeseddelen: "Peter Englund hengir seg helt til den lille historien. (...) Tekstene handler om gjenstander, vaner og hendelser som er blitt selvfølgeligheter i vår hverdag, slikt som vi ikke reflekterer over, men som like fullt har en bakgrunn i det forgagne." Englund, Universitetsforlaget, 2004.


Jeg har brukt et par av hans essay på SSP, VG2 for å gi gode eksempler på hvordan et essay kan se ut når en forfatter og skribent svinger pennen, men også for å kose oss sammen med innholdet i tekstene.


Essayet "skrujernets historie" åpner slik: "Det mest spektakulære nederlaget i den britiske kolonialismens historie skyldtes an akutt mangel på skrujern" (Englund, 2004:91). Hvilken innledning kunne ikke det være til en historietime?


Du kan lese om:


- Om stillhetens historie

-Om massasjestavens historie

-Om brillenes historie

-Om bindersens historie

-Om utstillingsvinduets historie


Det er ikke helt umulig at noen elever ramlet av lasset underveis i essaylesingen, men lektor Kobelur hadde det helt utmerket.


Anbefales på det varmeste.


Metakommentar til innlegget: Min iboende norsklærer forteller meg at tittelen på innlegget og innholdet kanskje har en noe løs tilknytning. Til mitt forsvar vil jeg si at jeg mente å skrive om uttrykket "nuts & bolts", men kom i skade for å kaste et blikk i bokhyllen..Nuvel. Det var helt og holdent til min vederkvegelse.

Retorikk

Dette innlegget skal ikke handle om Bush, men:

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article2475978.ece

Språk er viktig. Retorikk er viktig! "Attende til antiken!" Bush har lært at hva man sier og måten man sier det på har betydning.

Retorikk har kommet tungt inn i læreplaner -og bøker i videregående skole. I VG2 har vi innført noen grunnbegreper som logos, etos og patos. Vi har sett på taler av både Obama og Reagan og forsøkt å anvende begrepene logos, etos og patos for en enkel retorisk analyse av talene. Vi fant mye etos og patos for å si det slik. Nuvel.

"Aa, eg verdt trøytt af det kunstige Liv og
lengtar atende
til dette greide og elskande, eg i
Ungdomen kjende." (Vinje)



Jeg tror at elevene i løpet av VG3 ved hjep av retorikken kan utvikle et brukbart utgangspunkt for egen tenkning og analyse av både muntlige og skriftlige tekster.

Skjermjungelen

Elevene på SSP skal få bærbare datamaskiner til høsten. Dette innbærer at jeg som lærer må forholde meg til det på en fornuftig måte. Hvordan skal jeg drive undervisning i 3STA når alle sitter med en skjerm foran seg? "Det er lett å la seg distre." Her må man være offensiv og ikke la seg diktere av teknologien, men være "the master."

Nuvel. I USA er datamaskinen på veg ut av mange klasserom, mens her på berget har vi akkurat kommet i gang. Noen lærere er skeptiske, andre bejanende til verdensvevens vidunderlige verden. Hva mener jeg?

Altså. Offensiv tenkning.

1. Vi skal skrive mye mer og bedre ved hjelp av datamaskinen. Det er lettere å veilede i skriveprosessen når man bruker datamaskinen som skriveverktøy.
2. Alt kan i prinsippet leveres elektronisk. Det medfører god oversikt for meg og muligvis for eleven.
3. Vi kan publisere tekster vi skriver på verdensveven. Skrivningen blir mer offentlig og deler av mottakerproblematikken i skoleverket kan være løst.
4. Vi kan diskutere via f.eks It's learning.
5. Vi kan være et skrivende fellesskap - dele filer, ideer, lenker etc
6. Vi må forholde oss profesjonelt til kilder og lære kildebruk og kildekritikk.

Men. Defensiv tekning.

1. I en del timer med gjennomgang skal datamaskinen være slått av og ligge i sekk. Forelesningen består. Diskusjonen består.

Digitale forberedelser til VG3

Hvis jeg forlanger at VG3-elevene mine på Ås videregående skole skal skrive blogg, må jeg teste ut fenomenet selv.

Jeg leser ulike blogger daglig, men jeg har aldri blogget selv. I det siste har jeg imidlertid blitt kraftig inspirert av http://leifh.blogspot.com/ og http://lektoraksnes.blogspot.com/ .
I tillegg skal elevene på SSP få hver sin bærbare datamaskin, og jeg må være litt offensiv i forhold til det.

Hvorfor skal elevene mine skrive blogg?

- Hvis du skal bli god til å skrive, må du skrive mye. Vi skal skrive mye i VG3.

- Forbedre digitale ferdigheter.

- Reflektere og uttrykke egne meninger som blir sett og kommentert av andre.

- Det er morsomt.

Hva skal vi skrive om?

- Dette blir en blogg knyttet til norskfaget, men norskfaget er bredt og innbyr skrivning om mange slags emner.

- Noe skal være helt fritt.

- Noen emner styres av meg som faglærer og knyttes til læreplanmål.

Hvordan skal dette vurderes?

Dette har jeg ikke tatt stilling til, og jeg er mottakelig for gode innspill.